Fragment

Het Mediaforum met Mireille van Ark en Renzo Veenstra

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Mireille van Ark en Renzo Veenstra

Aan tafel zitten Mireille van Ark, Renzo Veenstra en Spraakmaker Robbert Dijkgraaf

Het viel Veenstra op dat het nieuws van de afgelopen 36 uur allemaal gaat over… schuld! Kaag, LHBTIQ+, BLM, tekort in het onderwijs, Afghanistan en nog zoveel meer. Is het logisch dat de media daar zo veel over berichten? Wat is het verschil tussen oorzaak en schuld? Veenstra heeft het over constructieve journalistiek. Kunnen journalisten vaker oplossingen aandragen? En wat als alleen negatief nieuws werkt?


Het mediamoment van Van Ark is een oproep voor meer creativiteit op de radio. Dat gebeurt aan de hand van een oproep van audio-journalist Vincent Bijlo over het uitproberen van nieuwe formats. Waarom is de verdieping naar podcasts verschoven? Is er sprake van vervlakking op de analoge radio? In hoeverre moet de Publieke Omroep nieuwe formats testen, ook als dat maar een kleine doelgroep aanspreekt? Waar ligt de oorzaak, is het gebrek aan ideeën of lef om iets nieuws te proberen? Veenstra: “Dus maak je een zak patat waar iedereen wel een hapje van lust, in plaats van dat biefstukje wat voor sommige mensen heel lekker is”


Zijn mediamoment gaat over Martin R, de Godfather van Oss, die veroordeeld is tot 16 jaar cel voor drugshandel en het runnen van een criminele organisatie. Er is de laatste jaren veel aandacht voor de ondermijnende werking die van criminele organisaties uitgaat. In Brabant werden burgemeesters bedreigd door drugscriminelen. Hoe gaan de regionale omroepen daarmee om? Worden verslaggevers beveiligd en voelen zij zich vrij om te publiceren wat ze willen? Hoe gaat BNR Nieuwsradio hier mee om, is de vraag aan Mireille van Ark. Hoe zit de vermenging van de bovenwereld met de onderwereld? De dood van Peter R. de Vries speelt hier ook een rol in. 


En verder gaat het de lancering van het nieuwe nieuwsplatform ‘de Brusselse Nieuwe’. Liefhebbers van Europese politiek kunnen vanaf vandaag terecht op de nieuwe website. Die site biedt elke dag Brussels nieuws dat relevant is voor Nederland en is een initiatief van oud-politici en Brusselse journalisten. Hoe kijken onze Mediaforumleden hiernaar? Zij zetten een vraagteken bij de noodzaak en onafhankelijkheid van de journalisten. We hebben het er ook over met hoofdredacteur Bert van Slooten. Wat er gebeurt in Washington weten we misschien wel beter dan wat er gebeurt in Brussel. Zitten er dan wel mensen op te wachten? En hoe garanderen ze hun onafhankelijkheid?

Als laatste hebben we het over desinformatie en nepnieuws. Lang was de gedachte dat als je aandacht besteedt aan nepnieuws, dat je het dan groter maakt dan nodig. Maar wat blijkt: factchecken werkt. Veel traditionele media houden zich al bezig met factchecken, kunnen die initiatieven nu dus worden uitgebreid? Zijn er mogelijkheden voor de landelijke media om sociale media te controleren en te weerleggen? Wat denken de mediaforumleden over een factcheck-collectief?

Net binnen: Joost van Oranje stopt als hoofdredacteur van Nieuwsuur. Van Ark en Veenstra zijn beiden ook hoofdredacteur en bespreken wat hij met Nieuwsuur heeft gedaan.