Fragment

Stand.nl: Nederland heeft zijn glans verloren in de EU

  1. Fragmentenchevron right
  2. Stand.nl: Nederland heeft zijn glans verloren in de EU

En weer grijpt Nederland naast een belangrijke post in Europa. Dit keer is het Jeroen Dijsselbloem die de baan van directeur van het IMF aan zijn neus voorbij zag gaan. Eerder dit jaar greep Frans Timmermans al naast de baan van voorzitter van de Europese Commissie.
Duitsland stond achter Dijsselbloem, maar Frankrijk die in de verkiezing een regisseursrol op zich nam niet en trok aan het langste eind. Ondanks het lobby-werk van premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra van Financiën. En ook Dijsselbloem zelf probeerde in zijn campagne het beeld van begrotings-havik en botte betweter te verzachten. Het heeft allemaal niet geholpen.

En dat terwijl Nederland toch altijd als waardevol bondgenoot wordt gezien, Mark Rutte in hoog aanzien leek te staan en we in het verleden met mensen als Wim Duisenberg (voorzitter Europese Centrale Bank) en Neelie Kroes (Europees Commissaris) toch belangrijke spelers in de Europese Unie hebben gehad. Het Nederlandse imago lijkt veranderd en vandaar de stelling: