Fragment

Het Mediaforum met Paul Römer en Roos Schlikker

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Paul Römer en Roos Schlikker

Aan tafel zitten Paul Römer, Roos Schlikker en Spraakmaker Erik van Muiswinkel.

We hebben het over de documentaire van de VPRO ‘Overtijd’. Een documentaire over abortus. Wat vinden onze mediakenners er van? Als puntje van kritiek vindt Schlikker het gek dat er helemaal geen mannen aan het woord komen. Er heerst taboe rondom het thema abortus. Gaat deze documentaire helpen dit uit de taboesfeer te halen?

Het mediamoment van Römer gaat over de Nieuwe Revu. Het blad komt voortaan uit als bijlage van Panorama. Logische oplossing? Römer: “Dit vind ik zo’n half-slap compromis waar niemand gelukkig van wordt”.

Ook hebben we het over het WhatsApp-gesprek tussen Grapperhaus en Halsema. De appjes die de burgemeester van Amsterdam en de minister van Justitie naar elkaar stuurden tijdens de demonstratie op de Dam afgelopen maandag, zijn nu openbaar. Is het opvallend dat deze informatie zo snel en zo open naar buiten komt? Is het goed dat dit gebeurd is? Via WhatsApp kunnen natuurlijk ook snel misverstanden ontstaan, is dat hier nog het geval? Hoe lazen onze mediakenners het app-gesprek? Schlikker: “Het heeft iets ongemakkelijks omdat het toch duidelijk niet een gesprek is waar wij eigenlijk getuigen van zouden moeten zijn”. Römer noemt het “media-technisch heel bijzonder wat hier gebeurt”.

Verder: een doorbraak in de zaak Madeleine McCann, de Brits peuter die in 2007 verdween uit een vakantie-appartement in Portugal. Een Duitse man die nu al voor een ander vergrijp met kleine kinderen in de gevangenis zit, is nu als verdachte gekenmerkt. Een zaak waarin media een belangrijke rol gespeeld heeft. Waarom fascineert deze zaak zo? Schlikker: “Je beleeft het bijna als een Netflixserie”.

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.