Fragment

Het Mediaforum met Tom Kleijn en Paul Jansen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Tom Kleijn en Paul Jansen

Aan tafel zitten Tom Kleijn, Paul Jansen en Spraakmaker Hubert Smeets.

Voor de mediamoment van Jansen en Kleijn kijken we naar Amerika. Het viel Jansen op dat er gisteren protesten in Amerika waren en dat hier eigenlijk weinig over is bericht. Waren de protesten vooral vanuit ‘links’ of ‘rechts’? Hoe kunnen we dat controleren? Waar ligt het aan dat dit niet groter in het nieuws was?

Het mediamoment van Kleijn gaat over het moment dat Trump in de helikopter instapte bij het Witte Huis. Volgens hem is dat van grote symbolische waarde. Hoe werd hierover bericht door de grote nieuwszenders? Kleijn: “Hij werd echt een beetje uitgelachen door de commentatoren van CNN”

Het was sowieso een groot mediaspektakel natuurlijk. Veel mensen, overal ter wereld keken naar de inauguratie. Hoe was de toon bij verschillende nieuwszenders? En hoe is het medialandschap veranderd tijdens Trump? Hoe kijken we vanuit Nederland naar de gepolariseerde media in Amerika? De kijk-, lees- en luistercijfers zijn in veel gevallen wel gestegen de laatste jaren. Jansen: “De media hebben veel gewonnen bij het mallotige presidentschap van Trump”. Wat verwachten onze mediakenners, welke rol moet de media gaan innemen de komende tijd?

Gisteren hadden we natuurlijk ook de persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge, dit ging onder andere over de avondklok, maar ook over de andere maatregelen. Zoals de beperking van het thuisbezoek, de quarantaineplicht van 10 dagen voor reizigers die Nederland binnenkomen. Hebben journalisten een obsessie met de avondklok? Of waarom wordt er minder focus gelegd op de andere maatregelen? Smeets: “Ik begrijp de aandacht wel, want we krijgen gelazer”. Wordt er genoeg perspectief geboden? Volgens Jansen wordt er te weinig gekeken naar een exitstrategie.