Fragment

Het Mediaforum met Margriet Brandsma en Paul Jansen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Margriet Brandsma en Paul Jansen

Video niet beschikbaar

Aan tafel zitten Margriet Brandsma, Paul Jansen en Spraakmaker Lotte Jensen

Het Mediamoment van Jansen gaat over Op1, daar zat gisteravond niemand van Forum voor Democratie aan tafel.  Charles Groenhuijsen legde uit dat je niet wordt uitgenodigd als je mensen bedreigt.  Is dat een zwaktebod van Op1 of is het beleid waar onze MediaForumleden achterstaan? Moet je ruimte geven aan mensen die hun collega's openlijk bedreigen? Media worstelen hiermee en wat is dan de beste weg?
Jansen: "Ik vond het verhaal er juist sterker van worden"

Brandsma's Mediamoment gaat over de Zweedse Netflix serie 'The Unlikely Murderer'. Het is een serie over de verdachte van de moord op de Zweedse premier Olof Palme in 1986. Netflix zet het neer als een journalistiek product maar is dat het ook? Jensen: "Het probleem speelt bij heel veel documentaires. Grenzen tussen feit en fictie vervagen al snel". Brandsma vond het logisch dat er klachten kwamen. Mag Netflix dit als 'journalistiek product' presenteren?
Brandsma: "Ik vind het in dit geval ver gaan, de stelligheid waarmee geponeerd wordt dat hij de dader is"

Het leek een onschuldige blunder, het verliezen van formatie-documenten door Christenunie-leider Segers in de trein. Hij ging er ruimhartig voor door het stof, maar ondertussen geven de documenten een uniek inkijkje over hoe het er achter de schermen bij de formatie aan toegaat. Die gelekte documenten roepen veel vragen oproepen voor de journalistiek en vooral: waarom duurt het zolang? En de onderhandelingsstrategie van met name de VVD valt op: ze lijken te willen onderhandelen op veel vlakken. Waarom doen ze dat? Ook met de formatie van 2012 in het achterhoofd? Het is ook niet de eerste keer dat er iets lekt. Gaat dit het proces weer beïnvloeden en zo ja, hoe dan? Rutte riep dat het document geen status heeft, maar daar is niet iedereen het mee eens...
Jansen: "Er wordt altijd water bij de wijn gedaan"