Fragment

Het Mediaforum met Martha Riemsma en Bert Huisjes

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Martha Riemsma en Bert Huisjes

In het Mediaforum zitten Martha Riemsma, Bert Huisjes en Spraakmaker Jan Anton Rijsdijk.

Het mediamoment van Huisjes gaat over komkommernieuws. Dat mist hij namelijk, deze zomer. Waarom zou dat volgens hem meer gedeeld moeten worden? Heeft het ontbreken van speelse onderwerpen ook te maken met het thuiswerken van redacties?

Het mediamoment van Riemsma gaan over een ingezonden brief in het AD van dit weekend. Die brief maakte veel indruk op haar. Waarom? Is dit een goede manier om jongeren aan te spreken om zich aan de regels te houden? Huisjes: “Ik denk dat er maar weinig jongeren zich hier iets van aantrekken”.

Wat ook veel gedeeld werd dit weekend was de hashtag #geendorhout. Dit onder andere naar aanleiding van een column van Marianne Zwagerman. Zij schreef in april dat het coronavirus de zeis haalt door “het dorre hout van de samenleving”. Ze vindt dat mensen, vooral jongeren, met de huidige coronaregels te veel moeten opofferen om ouderen te beschermen, terwijl volgens haar het coronavirus vooral voor ouderen dodelijk zou zijn. In de Volkskrant gaf sprak ze dit weekend over wat die column teweeg heeft gebracht. Hoe hebben onze mediakenners dit nieuws en de dynamiek die daarna ontstond gevolgd?

Groot nieuws vandaag op de voorpagina’s van zowel de Telegraaf als het AD: ‘Advocaten doorgeefluik’ en ‘Advocaten speelden Taghi geheime info door’. Politie en Openbaar Ministerie zijn in het Marengo-onderzoek gestuit op explosieve informatie over advocaten die als ’boodschappenjongens’ lijken te dienen en door de criminele organisatie van Ridouan Taghi worden betaald. Huisjes heeft bij zowel de Telegraaf als het AD gewerkt als misdaadverslaggever. Hoe kijkt hij naar dit nieuws en hoe duidt hij het?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.