Fragment

Het Mediaforum met Tom Kleijn en Marc Chavannes

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Tom Kleijn en Marc Chavannes

We praten verder over Veronica Inside. Gisteravond was de eerste uitzending na de beladen opmerking van Johan Derksen, die de laatste week veel in het nieuws was. Derksen maakte geen excuses. De opzet van het programma week af van het gebruikelijke format. De redactie had de Natacha Harlequin en Dries Boussatta, oud-voetballer uitgenodigd. Is het een goede manier geweest om het zo aan te pakken? Onze mediakenners hebben gekeken. Wat vonden zij ervan? Chavannes: “Ik vond het aandoenlijk om te zien hoe Johan Derksen af en toe leek te beseffen ‘ik ben in het verkeerde tijdperk beland’”. Ook kijken we naar de reacties na afloop. Heeft het onze gasten verbaasd hoeveel aandacht hiervoor geweest is? Wat heeft het opgeleverd?

Aan tafel zitten Tom Kleijn, Marc Chavannes en Spraakmaker Danka Stuiver.

Het mediamoment van Chavannes gaat over de ontwikkelingen binnen CDA en D66. Hij vindt met name de ontwikkelingen bij CDA interessant. Waarom? En Kleijn wil het in zijn mediamoment graag hebben over de steunbetuiging aan de autocoureur Bubba Wallace. Wat is het verhaal? Kleijn legt het uit.

En volgens politievakbond ACP is de sociale media en de traditionele media deels schuldig aan het beeld van de politie. Vakbondsman Gerrit van de Kamp zegt dat beelden uit context gehaald worden en hij is bang dat we richting een anarchistische samenleving gaan. Heeft hij een punt? Kleijn: “We leven nu eenmaal in een tijd waarin allerlei beelden ongefilterd of juist verkeerd gemonteerd gebracht worden”. Is er een oplossing te bedenken? Moet de politie bijvoorbeeld zelf meer opnames maken en publiceren? Welke beelden laten we in de journalistiek zien? Chavannes: “Je bent als echte journalistiek verplicht om het evenwichtig te verzorgen, ook als je de beelden niet zelf geschoten hebt”.

Tot slot: vandaag verscheen het boek The Room Where It Happened waarin Trumps vroegere veiligheidsadviseur John Bolton de president de maat neemt. The New York Times en The Wall Street Journal gaven al een voorproefje van de publicatie en ook diverse Nederlandse kranten berichten over de beschuldigingen die in het boek staan. Zo beweert Bolton dat Trump heeft gezegd heeft dat journalisten het verdienen om geëxecuteerd te worden. Hoe geloofwaardig is zo’n boek? Hoe kun je hier evenwichtig naar kijken? Chavannes: “Als hij een undercover journalist was had hij fantastisch werk gedaan, maar je kunt hem niet blindelings vertrouwen”. En is het te achterhalen of de verhalen kloppen? Gaat dit gevolgen hebben voor Trump?