Fragment

Stand.nl: Het groeiend aantal zzp-ers in zorg en onderwijs is een slechte zaak

  1. Fragmentenchevron right
  2. Stand.nl: Het groeiend aantal zzp-ers in zorg en onderwijs is een slechte zaak

Steeds meer mensen zeggen hun baan op om als zelfstandige aan de slag te gaan. Dat blijkt vandaag uit cijfers van het CBS. Nederland telt nu 1,2 miljoen mensen die hun hoofdinkomen verdienen als zelfstandige zonder personeel (zzp), dat zijn er 127.000 meer dan dezelfde periode vorig jaar. Vooral in de zorg is er een grote stijging en ook veel leerkrachten laten zich inhuren als zelfstandige. 

Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken komt waarschijnlijk morgen met meer informatie over de maatregelen waarmee ze die groei probeert te beperken. Omdat zzp-ers relatief minder premies en belasting betalen dan werknemers, zou dat volgens het kabinet het sociale stelsel ondermijnen. Ook wordt er een verband gelegd met de stijgende werkdruk en zouden zzp-ers zware diensten kunnen afschuiven op ex-collega's.

Reageer daarom op de stelling: Het groeiend aantal zzp-ers in zorg en onderwijs is een slechte zaak

Zouden werkgevers voor betere werkomstandigheden moeten zorgen, zodat mensen die stap niet hoeven te zetten? Of zorgt het gewoon voor een flexibele arbeidsmarkt? Ben je zelf zzp-er? We horen het graag!