Fragment

Stand.nl: Groningers moeten via een generaal pardon alle aardbevingsschade vergoed krijgen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Stand.nl: Groningers moeten via een generaal pardon alle aardbevingsschade vergoed krijgen

Duizenden schadeclaims van Groningers die slachtoffer zijn van de aardbevingen door de gaswinning wachten nog op afhandeling. En dat aantal blijft ondanks verwoede pogingen alleen maar stijgen. Het lukt niet om mensen met inmiddels onveilige huizen te betalen.

Ondertussen is het aantal schademeldingen gegroeid naar een aantal van 20.183. Mensen moeten zelfs een jaar wachten totdat er een expert langskomt. Wanneer er wordt uitbetaald is al helemaal niet duidelijk. En dat terwijl de overheid het afhandelen van de bevingsschade met een speciaal geopend loket heeft overgenomen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).

Heeft de onzekerheid van de mensen die in huizen met gescheurde muren wonen nu niet lang genoeg geduurd? Moet de overheid geen radicaal gebaar maken voor de Groningse bewoners en een kwijtschelding voor alle slachtoffers van de voortdurende gaswinning uitvoeren? Dus zoals secretaris Susan Top van het Groninger Gasberaad bepleit in de Volkskrant vanochtend: “Het is tijd voor een onorthodoxe aanpak, een generaal pardon. Mensen wachten al veel te lang.”