Fragment

Het Mediaforum met Elske Schouten en Bert Huisjes

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Elske Schouten en Bert Huisjes

Aan tafel ziten Elske Schouten, Bert Huisjes en Spraakmaker Gio Lippens.

Het mediamoment van Huisjes is groot nieuws, volgens Huisjes zelfs groter nieuws dan Watergate, namelijk de arrestatie van Trump. Huisjes: “Zo’n mugshot gaat natuurlijk enorm veel media-aandacht te beweeg brengen”. Hoelang kan dit proces interessant gehouden worden voor de Nederlandse nieuwsconsument?

Het mediamoment van Schouten gaat over het compromis dat is bereikt tussen de journalistenvereniging NVJ en het ministerie van Justitie en Veiligheid over persalarmeringen. Lippens: “Het is journalistiek dat je erbij bent”. De vraag wordt nu dus eigenlijk gesteld: moet er iemand de hulpdiensten volgen?

Verder grote onrust in de journalistiek. De Amerikaanse journalist Evan Gershkovich is in Rusland opgepakt op verdenking van spionage. Hoe ga je om met je correspondent?  Schouten: “Je kan iemand niet dwingen om terug te keren.” Wanneer wordt verslaggeving te gevaarlijk?

Christianne van der Wal kreeg deze week een brief van de Eurocommissaris Sinkevicius, verantwoordelijk voor de stikstofregels, en die brief houdt de gemoederen nu flink bezig. Huisjes: “De journalistiek laat zich gebruiken om het lek te zijn.” Heeft RTL Nieuws de brief zelf genoeg geduid? Waar komt de brief vandaan? Was het niet gewoon een reactie op vragen van Van der Wal?