Fragment

Het Mediaforum met Gert-Jaap Hoekman en Henrike van Gelder

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Gert-Jaap Hoekman en Henrike van Gelder

Aan tafel zitten Gert-Jaap Hoekman, Henrike van Gelder en spraakmaker Michael Persson

Het moment van De Gelder gaat over Maurice de Hond. Hij bereidt bodemprocedure voor op de makers van de Podcastreeks 'De Deventer Mediazaak'. Nét nu gisteren de film over de zaak met veel aandacht in première is gegaan. De verdachte Louwers meent onschuldig te zijn.  In die podcast komt Stan de Jong uitgebreid aan het woord. Hij is een oud-collega van De Gelder in haar tijd bij HP De Tijd. Hoe ging De Jong toen met de zaak om? Bleef hij objectief en kon hij afstand houden? Hoe was dat de redactie van HP De Tijd die steeds meer het gevoel kregen dat hij onschuldig was? Nieuwsredacties publiceren het nieuws dat Maurice de Hond een bodemprocedure voorbereidt, maar in hoeverre moet je dat zo vroeg aandacht geven?
 
Hoekman geeft tekst en uitleg over een experiment op NU.nl. Want voor de Formule 1-liefhebbers was het even schrikken afgelopen weekend toen ze op nu.nl ineens op een inlogmuur stuitte. Was dit een redactionele keuze of ingegeven door de nieuwe eigenaar De Persgroep? Hoekman vertelt over welke keuzes hij had en waarom er nu ingelogd moet worden voor sommige artikelen. Mag je als gebruikers zomaar gevolgd worden? Ook als je nieuws zo gratis blijft? 
 
De Vooravond met Fidan Ekiz en Renze Klamer was 'niet urgent genoeg', vond de NPO-top. Het nieuwe programma op NPO 1 om 19.00 uur heet Khalid en Sophie - dat gisteren voor het eerst werd uitgezonden. Het is eigenlijk Khalid Kasem óf Sophie Hilbrand, want ze presenteren om-en-om. Gisteren trapte Sophie Hilbrand af. Hoe deed Hilbrand het in dit geval? In hoeverre was het nieuw vergelen met de Vooravond? En kun je van zo'n programma verwachten dat ze geheel vernieuwend zijn? Is dit programma dan wel urgent en wat betekent dat nog? Persson vertelt hoe het anders is in Amerika. Hij vindt de Nederlandse talkshows een verademing.
Dan naar Afghanistan. Omdat er maar een handjevol journalisten in Kabul waren en de evacuaties chaotisch verliepen, bleek het lastig om Afghanen aan het woord te krijgen. Laat staan dat we verhalen van kinderen hoorden. Een uitzondering was het 'huppelende' Afghaanse meisje op het vliegveld. Belgische media kregen haar voor de camera. Is het Kidsweek ook gelukt om Afghaanse kinderen te spreken? De Gelder vertelt de moeite om kinderen te interviewen. Hoe kijkt zij naar dit interview? En hoe krijg je een kind voor de camera? Ook legt ze uit hoe je het nieuws geschikt maakt voor kinderen.