Fragment

Stand.nl: Het uitzetten van Russische diplomaten is een goed signaal

  1. Fragmentenchevron right
  2. Stand.nl: Het uitzetten van Russische diplomaten is een goed signaal

Nederland zet twee Russische diplomaten uit, ook de VS en andere Europese landen zetten diplomaten uit. In totaal gaat het om ruim honderd diplomaten die door Westerse landen weg worden gestuurd. Het is een reactie op de vergiftiging van een voormalige Russische dubbelspion in Londen drie weken geleden.
Volgens minister van buitenlandse zaken Stef Blok hebben de Britten het plausibel gemaakt dat de Russen achter de vergiftiging zitten, maar over harde bewijzen beschikt geen enkel land. De verwachting is dat Moskou gaat reageren door ook diplomaten weg te sturen, de Russische ambassadeur in de VS noemt de acties van het westen illegaal.
Ondertussen vragen de nabestaanden van de MH17-ramp zich af waarom er nu wel actie richting Rusland wordt ondernomen terwijl dat na de ramp met de MH17 niet gebeurde. Rutte zegt dat Nederland zich in de MH17-kwestie neutraal moet opstellen om het onderzoek naar de ramp niet te schaden. Maar in beide gevallen ontbreken de bewijzen tegen Rusland en loopt het onderzoek nog.
Is Rusland onder de indruk van de Westerse acties of haalt Poetin hier zijn schouders over op? En moet Nederland wel zonder bewijs tegen de Russen aan de acties meedoen? Of is het juist goed dat het Westen nu een gezamenlijke vuist maakt tegen Rusland? En heeft het pappen en nathouden nu lang genoeg geduurd?

Video niet beschikbaar