Fragment

Stand.nl: De Gele Hesjes-revolte is in Nederland ondenkbaar

  1. Fragmentenchevron right
  2. Stand.nl: De Gele Hesjes-revolte is in Nederland ondenkbaar

Ondanks de belofte van de Franse regering om af te zien van een verhoging van de brandstofaccijns, maakt Parijs zich opnieuw op voor een stormachtig weekend. Net als vorig week willen demonstranten in gele hesjes de straat om op hun onvrede te uiten. Toen leidde dat tot gewelddadige protesten en vernielingen. Daarom blijven morgen uit voorzorg tal van toeristische attracties, zoals de Eiffeltoren en het Louvre, dicht en zijn voetbalwedstrijden afgelast.
De demonstranten keren zich inmiddels niet alleen tegen belastingverhogingen, ze verwerpen ook het politieke systeem. Ze voelen zich niet gehoord. Een sentiment dat inmiddels ook in België en Nederland voet aan de grond krijgt. Zo droegen de leden van de PVV-fractie in Almere gisteren gele hesjes tijdens een raadsvergadering en grepen andere demonstranten de Franse beweging deze week aan om hun onvrede over het kabinet te uiten.
 Kan de Gele Hesjes-beweging in Nederland net zo groot worden als in Frankrijk? Of valt de actiebereidheid vooralsnog tegen?