Fragment

Het Mediaforum met Jan-Kees Emmer en Avinash Bhikie

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Jan-Kees Emmer en Avinash Bhikie

Aan tafel zitten Jan-Kees Emmer, Avinash Bhikhie en Spraakmaker Stine Jensen.

Het mediamoment van Emmer gaat over de New York Times, zij hebben een visuele reconstructie gemaakt van de bestorming van het Capitool op 6 januari. Wat waren de belangrijkste conclusies? Wat maakt de reconstructie zo goed?

Het mediamoment van Bhikhie gaat over de foto’s die in kranten verschijnen van de hittegolf in de VS en Canada. Schets dit het beeld voldoende? Hoe kan het dat we de schrijnende beelden niet zien? Emmer: “Het leed speelt zich achter de voordeuren af en dat is dus veel moeilijker in beeld te brengen”.

Vorige week is een rapport van het Internationale Panel over klimaatverandering, ook wel bekend als IPCC, uitgelekt. Met een nogal verontrustende strekking: het voorbestaan van de mensheid is in gevaar. In Nederlandse media kwam dit nieuws nauwelijks aan bod, constateerde ook cultuurhistoricus Eva Rovers in de Volkskrant. Waarom haalde dit rapport niet de Nederlandse voorpagina’s? Is er nog te veel onduidelijk? Of is de kwestie klimaatverandering niet nieuw en dus nieuwswaardig?

Slovenië is het komende half jaar EU-voorzitter. Normaal is het overdragen van het stokje een feestelijk moment, maar gisteren niet zo. Ursula von der Leyen tikte Slovenië op de vingers vanwege de rechtstaat en de persvrijheid die onder druk staan. Onze eigen eurocommissaris Frans Timmermans liep van het podium af toen het tijd was voor de groepsfoto. Hij wilde niet met de Sloveense premier Jansa op één kiekje. Waarom doet Timmermans dat? En wat bereikt hij ermee? Waarom ligt de focus vooral op de situatie in Polen en Hongarije, en niet Slovenië? Het Sloveense staatspersbureau krijgt al een half jaar niet betaald, omdat het volgens de Sloveense regering te onafhankelijk is. Pas als er een regeringsgezinde top wordt aangesteld, gaat de geldkraan weer open. Moeten we als Nederlandse journalisten solidair zijn met onze Sloveense collega’s?

Tot slot nog het IS-debat van gisteren. Volgens het PVV-kamerlid Gidi Markusower omgeeft minister Kaag zich graag met terroristen, zo zei hij. Hanneke Van der Werf van D66 vroeg de voorzitter om in te grijpen, plaatsvervangend kamervoorzitter Martin Bosma van de PVV die aangaf dat hij dat niet wilde doen, en Corine Ellemeet van GroenLinks, die vervolgens vertrok. Had Bosma moeten ingrijpen?