Fragment

Het Mediaforum met Tom Kleijn en Elger van der Wel

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Tom Kleijn en Elger van der Wel

Aan tafel zitten Tom Kleijn, Elger van der Wel en Spraakmaker Kees Jansma.

We beginnen met een compliment voor NU.nl. Want, zo wil Van der Wel benadrukken, de nieuwssite is de laatste tijd goed bezig is met servicejournalistiek. Voor zijn mediamoment kijken we naar hun app, waar je met één druk op de knop op de hoogte gehouden kan worden van de kleurcode voor jouw vakantieland. Springt die van groen naar geel? Dan krijg je gelijk een pushbericht. ‘Het is je publiek helpen met dingen die in het nieuws spelen, dat is minstens zo belangrijk als je ze aan je wilt binden’.

Voor het mediamoment van Kleijn kijken we naar de berichtgeving rondom Peter R. de Vries. ‘Wat mij opvalt in de berichtgeving is dat ik het allemaal redelijk gedoseerd vind,’ benadrukt Kleijn. ‘Tot nu toe zijn er veel artikelen over wat we tot nu toe weten. Het blijft redelijk feitelijk.’ Dat het feitelijke overheerst en het speculatieve achterwege blijft verbaasd hem, maar stemt hem ook blij.

En we kijken naar twee nieuwelingen in ons mediabestel: Omroep Zwart en Ongehoord Nederland. Vaak worden ze in één adem genoemd, maar er zijn grote verschillen tussen de twee. Ongehoord Nederland kreeg al gelijk een waarschuwing van demissionair minister Arie Slob mee: ‘er is geen plaats voor het verspreiden van onbetrouwbaar nieuws en desinformatie’. Zijn de zorgen terecht? En er komen steeds meer omroepen bij, is het logisch dat het medialandschap versplinterd raakt? 

Verder hebben we het over Arjen Lubach. Want hij is de invloedrijkste persoon in de Nederlandse media volgens de nieuwste editie van DeMedia100. Hoe wordt eigenlijk bepaald wie er op 1 staat? En hoe serieus moeten we deze lijst nemen? En Talpa Network begint deze week met ‘The Cast’, een initiatief waarin creatieve makers met een ijzersterk podcastidee kans maken op een groter podium.