Fragment

Het Mediaforum met Hasna El Maroudi en Gert-Jaap Hoekman

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Hasna El Maroudi en Gert-Jaap Hoekman

Het gaat over Imam Suhayb Salam van de alFitrah-moskee die gisteravond te gast zou zijn in Op1. Hij stelde eisen aan zijn bezoek en kwam uiteindelijk niet opdagen. Salam had onder andere als eis dat er tijdens het gesprek geen alcohol op tafel zou staan. Volgens Bert Huisjes van WNL, de omroep die gisteren aan de beurt was bij OP1, was aan de andere gasten voorgelegd of zij het oké vonden als ze geen alcohol zouden drinken. Moet je ingaan op zo’n eis? Waar trek je de lijn?

Aan tafel zitten Hasna El Maroudi, Gert-Jaap Hoekman en Spraakmaker Martin koolhoven. We hebben het over de gegooide aanstekers en ‘aanstelleritis’ tijdens de wedstrijd Getafe-Ajax.

Ook bespreken we de kunstmatige intelligentie van Google, want deze paste zijn labels aan: geen man-vrouw differentie meer, maar de label ‘personen’. Is dit vooruitgang?

Tot slot bespreken we de aanval op twee shishalounges in Hanau in Duitsland, waar negen mensen om het leven kwamen. We lijken inmiddels een hele routine te hebben voor verslaggeving over zo’n aanslag. Eerst komen we met de feiten die we hebben, dan speculaties over de toedracht, dan feiten over de toedracht, dan experts, dan cijfers en analyses. Op welke punten in die routine moet meer ruimte voor reflectie vrijkomen? Wat is de rol van de media bij een gebeurtenis als deze?