Fragment

Stand.nl: De situatie bij de politie is rampzalig

  1. Fragmentenchevron right
  2. Stand.nl: De situatie bij de politie is rampzalig

Aangiftes die blijven liggen, niet genoeg capaciteit om bij demonstraties te patrouilleren en criminelen die hun slag kunnen slaan met te weinig blauw op straat.

Dat is het gevolg van het ernstige tekort van mankracht bij de Nationale Politie. Deze week maakten Rotterdam en Utrecht al bekend te zullen korten op politie-inzet vanwege personeelstekorten. Gisteren maakte de Amsterdamse driehoek van burgemeester, justitie en politie bekend dat ‘pijnlijke maatregelen’ noodzakelijk zijn. Zo zullen politiebureau’s minder lang open zijn in de hoofdstad en worden gespecialiseerde teams in de stad opgeheven. 

De Nederlandse politie kampt al jaren met ernstige tekorten doordat er te weinig nieuwe mensen bij komen. Minister Ferd Grapperhaus heeft geld op tafel gelegd, maar zegt dat nieuw personeel werven en selecteren meer tijd kost.

Wat betekent het voor de veiligheid van onze samenleving als onderzoeken naar criminelen stilliggen? Als burgemeesters worstelen met de basispolitiezorg?  Een blik agenten opentrekken is geen optie dus wat moet er gebeuren om de deplorabele staat van de sterke arm te verbeteren en de veiligheid in dit land te garanderen? Want zo kan het niet langer.