Fragment

Stand.nl: De Nederlandse maatschappij is te weinig gericht op alleenstaanden

  1. Fragmentenchevron right
  2. Stand.nl: De Nederlandse maatschappij is te weinig gericht op alleenstaanden

De komende jaren wonen steeds meer mensen alleen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hebben op dit moment ruim 3 miljoen mensen een eenpersoonshuishouden.

Dit getal zal volgens het CBS alleen maar toenemen de komende jaren: zo is de verwachting dat er in 2030 3,5 miljoen eenpersoonshuishoudens zijn.

Bijna driekwart van de huishoudens die er tot 2030 bij komen zijn eenpersoonshuishoudens. Het zijn voornamelijk ouderen die vaker alleen wonen. Dat komt door verweduwing, maar ook door scheidingen. Uit eerder onderzoek van het CBS bleek dat er ook onder jongeren steeds meer singles zijn, omdat jongeren sneller hun relatie verbreken dan voorheen.

Maar is onze samenleving klaar voor het groeiend aantal mensen dat alleen woont? Daar moet onze samenleving dan ook beter op ingericht worden. Zo blijven alleenstaande ouderen vaak wonen in grote gezinswoningen en komen woningen dus niet vrij voor anderen. Als alleenstaande betaal je relatief veel belasting vergeleken met een huishouden met tweeverdieners.

Video niet beschikbaar