Fragment

Het Mediaforum met Marc Josten en Tijs van den Brink

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Marc Josten en Tijs van den Brink

Aan tafel zitten Marc Josten, Tijs van den Brink en Spraakmaker Karim Amghar

Brink's Mediamoment ging over een debat in de Tweede Kamer. Gisteren was er een interessante discussie tussen Pieter Omtzigt en FvD-lid Gideon van Meijeren. Daarbij ging het over de beschuldiging van landverraad. Omtzigt vroeg door en door over het landverraad en probeerde zo Van Meijeren onderuit te halen. Was dat effectiever of klinkt er nog een luide roep om bepaalde woorden te verbieden in de Tweede Kamer?
Josten: "De democratie moet fermer verdedigd worden dan in normale tijden"

Het Mediamoment van Josten het taalgebruik van de directeur van het Zuyderlandziekenhuis bij Nieuwsuur. Hij spreekt harde woorden maar zijn die wel nodig? Van de Brink twijfelt eraan, want is er geen strijd om de aandacht gaande? Was de crisis-modus genoeg aan of zijn er meer harde woorden nodig? 
De afgelopen dagen is er meer discussie over wie we moeten horen over corona. Hugo de Jonge leek bijvoorbeeld nogal geïrriteerd over bepaalde uitlatingen van OMT-leden. Moeten zij minder aan de talkshowtafels zitten? Hoe gaat dat in Amerika met dr. Fauci en hebben we een Nederlandse versie van hem ook nodig?

Dan door naar onze oosterburen. Voor ons niet voor te stellen, maar in Duitsland waren ze er met de formatie binnen twee maanden uit. Gisteravond stelde Duitsland-correspondent Wouter Zwart in het NOS Journaal dat de snelle formatieonderhandelingen kwamen door mediastilte. Zit daar een kern van waarheid in? Als we in Nederland niet zo aan het lekken waren geweest, hadden we dan nu al een kabinet of komt het door een cultuurverschil? Dat die Duitsers gewoon doorpakken en de Nederlanders die maar door blijven polderen
Van de Brink: "Ik denk dat het geheim vertrouwen is en dat mediastilte daar een uiting van is"

En we hebben het over de bescherming van het journalistenberoep. Journalistenvakbond NVJ is niet blij dat de belastingdienst een vacature voor een hoofdredacteur open heeft gezet. Ze vinden dat instellingen voorzichtig om moeten gaan met die titel. Het gaat om een vacature met de titel: 'Hoofdredacteur Cross-channel bij de belastingdienst. Kunnen mensen het verschil met hoofdredacteur EO, Human of de NOS wel herkennen? Wanneer wordt dit een probleem en moet er geprobeerd worden de titel beschermd te krijgen?
Josten: "Ik vind het een enorme rolverwarring"