Fragment

Het Mediaforum met Jan Slagter en Avinash Bhikhie

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Jan Slagter en Avinash Bhikhie

Aan tafel zitten Jan Slagter, Avinash Bhikhie en Spraakmaker Diederik van Vleuten.

Het mediamoment Bhikhie gaat over een moment dat niet gaat plaatsvinden. Namelijk een persconferentie. Bhikhie: “Ik heb me daarover verbaasd, want er valt natuurlijk genoeg te vertellen”. Op welke momenten is een persconferentie noodzakelijk, en wanneer niet?

Het mediamoment van Slagter gaat over een artikel in het Vlaamse De Tijd. Het zette hem aan het denken. Het ging erover hoe je het als werkgever aanpakt om je medewerkers voor te bereiden op de situatie dat we terug gaan naar het normale leven, en we weer naar kantoor kunnen. Vraag je bijvoorbeeld of medewerkers gevaccineerd zijn? En gaan we ook verandering zien bij televisieprogramma’s? Bijvoorbeeld zonder publiek bij talkshows. Slagter: “Publiek moet functioneel zijn”.

Het is vandaag de Internationale Dag van de Persvrijheid. Vorige week werd door Reporters Without Borders de jaarlijkse ranglijst van landen met de meeste persvrijheid bekend gemaakt. Nederland daalde dit jaar voor het derde jaar op rij en staat nu op de zesde plaats. In het rapport wordt over Nederland geschreven: "De overheid geeft de pers te weinig toegang tot informatie, inlichtingendiensten schenden de privacy van journalisten en populistische politici brengen media in diskrediet”. Wat zijn de ervaringen van de mediakenners aan tafel? Maken zij zich zorgen?

Dan hebben we het over Showcolade. Er klonk veel kritiek op het Omroep Max programma. Han Lips schreef ‘De NPO lijkt met een formatarmoede te kampen’, Angela de Jong noemt het een ‘dieptepunt’, anderen noemen het ‘misschien wel de grootste misser van Omroep Max ooit’… Hoe kijkt Slagter zelf naar die kritiek? Komt er een tweede seizoen?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.