Fragment

Het Mediaforum met Arno Kantelberg en Joost Oranje

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Arno Kantelberg en Joost Oranje

Video niet beschikbaar

Aan tafel zitten Arno Kantelberg, Joost Oranje en Spraakmaker Mart Visser.

Het mediamoment van Oranje gaat over verpleegkundige Thomas Smit van het Amsterdam UMC, die stil staat bij het landelijk applaus voor het zorgpersoneel dat mensen massaal gaven tijdens de coronacrisis. Vanuit de zorg klinkt al langer de roep om minder werkdruk en een beter salaris, ook de laatste weken vaak in de media gehoord. Moet de media deze kwestie aan de kaak blijven stellen?

Het mediamoment van Kantelberg gaat over ‘M’ gisteravond. Volgens Kantelberg had het “niks te maken met een talkshow”. De gasten waren volgens hem te veel eensgezind en er werden geen kritische vragen gesteld. Waar had Kantelberg behoefte aan gehad?

Ook hebben we het over Tomy Holten. Het debat dat nu alle kranten, social media en televisieprogramma’s domineert, is het debat over het racistisch politiegeweld. Dit na aanleiding van de dood van George Floyd. Ook in Nederland is onlangs, op 14 maart voor de Jumbo in Zwolle een zwarte arrestant omgekomen bij een hardhandig optreden van 5 agenten. Er was eerst weinig aandacht voor deze zaak, maar nu, in de hitte van het racisme-debat wordt de vergelijking met het racistisch politiegeweld in de Verenigde Staten getrokken. Ook hier worden beelden gedeeld via social media. Draagt dat bij een bewustwording? Kunnen we een parallel trekken tussen Amerika en Nederland? Hebben Nederlandse media genoeg oog voor racistisch geweld?

Tot slot: Als eerste omroep in Nederland gaat de regionale zender NH Radio gebruik maken van een automatisch gegenereerde nieuwsbulletins. Dat wil zeggen: geschreven teksten worden vol automatisch omgezet in gesproken audioberichten. De techniek is ontwikkeld door de start-up XS2Radio. Richard Otto, van XS2Radio, is te gast. Is dit de toekomst? Otto: “We zijn niet een vervanging voor de radiopresentator, we zijn een verrijking voor de uitgevers”. Hoe ver kunnen we gaan in de automatisering van het nieuws? Voice-cloning is ook een techniek waarmee ze bezig zijn. Zou je bijvoorbeeld de stem van Fred Emmer terug kunnen halen? Wat vinden onze gasten hiervan? In geautomatiseerde stemmen ontbreekt emotie vaak nog. Oranje: “Radio is het medium van de menselijke directheid en emotie. Af en toe kan een kuchje, slik of snik geen kwaad op de radio”.