Fragment

Het Mediaforum met Jaap van Zessen en Kees Boonman

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Jaap van Zessen en Kees Boonman

Aan tafel zitten Jaap van Zessen, Kees Boonman en Spraakmaker Hans Aarsman.

Het mediamoment van Boonman gaat over de Europese Unie. Het is een belangrijke week, met veel vergaderingen. Toch horen we er weinig over. Hoe zit dat? De vergaderingen zijn bijvoorbeeld ook niet online te bekijken. Zou het goed zijn dit wel te doen? De persconferenties zijn allemaal toegankelijk, de vergadering zelf niet. Het duurt dus even voordat de informatie en notulen naar buiten komen. Boonman: “Direct na zo’n top zijn er altijd 27 versies van de werkelijkheid”.

Het mediamoment van Van Zessen gaat over de podcast NRC Vandaag. De podcast gaat over de eerste zwarte voetballers die in de jaren ‘50 van Suriname naar Nederland kwamen. Waarom was hij onder de indruk? Van Zessen: “Elke dag zoiets leveren is heel knap, op de actualiteit”. Volgens hem wil iedereen een dergelijke podcast maken, zoals NRC Vandaag of The Daily van de New York Times, maar dat is erg arbeidsintensief.

Gisteravond was het CDA lijsttrekkersdebat met kandidaten Hugo de Jonge, Mona Keijzer en Pieter Omtzigt. Het debat was via Youtube te volgen. De media omschrijven het als ‘lief’ en zien weinig grote verschillen tussen de kandidaten. Boonman was erbij en vertelt hoe het was. Vonden onze mediakenners een spannend debat? Er waren subtiele steekjes, maar ook complimenten. Zijn de complimenten geheel onbaatzuchtig of schuilt er meer achter? Aarsman: “Die slijmerigheid is toch gewoon om te kotsen?”. Werd er bij het debat genoeg rekening gehouden met de kijkers thuis? Van Zessen: “Dit had ook een lokale voetbalkantine kunnen zijn – de setting was niet echt lekker”. Had het lijsttrekkersdebat interactiever gekund voor de kijkers thuis?

In ´Srebrenica - de machteloze missie van Dutchbat´ interviewt Coen Verbraak oud-Dutchbatters over hun missie in Srebrenica. Gisteravond was de eerste aflevering van het drieluik op televisie. Deze week is er sowieso veel media-aandacht voor de val van Srebrenica, omdat het 11 juli 25 jaar geleden is. De NOS komt elke avond met het Screbrenica Journaal. Hoe volgen onze tafelgasten dit nieuws? Boonman: “Het is niet zomaar een A-B-C-verhaal”. Hoe kun je het beste een dergelijk verhaal brengen?