Fragment

Het Mediaforum met Sjirk Kuijper en Karin Sitalsing

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Sjirk Kuijper en Karin Sitalsing

Aan tafel zitten Sjirk Kuijper, Karin Sitalsing en Spraakmaker Diederik Jekel.

Het Mediamoment van Sitalsing gaat over de voetbalplaatjes van Job. Job schreef een brief naar het Parool. Zijn rugzak met daarin zijn geliefde voetbalplaatjes was gestolen en nu wil hij zijn voetbalplaatjes graag terug. Het bericht werd veel gedeeld op sociale media. Er zijn acties gestart om de voetbalplaatjes weer bij elkaar te sparen. Valt dit onder de noemer ‘komkommernieuws’? Sitalsing: “Door het komkommernieuws te noemen zeg je eigenlijk al dat het niet zo heel belangrijk is”. Zou er meer positief nieuws in de kranten moeten komen? Zijn we geneigd vaker negatief nieuws te noemen?

Het mediamoment van Kuijper gaat over de column van Max Pam in de Volkskrant, met de titel: “Ik besloot eens uit te zoeken of je in Nederland iemand zomaar een racist mag noemen”. Kuijper vertelt wat daarin staat en kijkt met zijn blik als raadslid van de Raad voor de Journalistiek.

Vandaag wordt er weer eens gedebatteerd over de corona maatregelen, daarom is de Tweede Kamer gisteren ook weer uitgebreid bijgepraat door RIVM-baas Jaap van Dissel, die je nu ook wel corona-expert zou kunnen noemen. Maar ondertussen popt de een na andere nieuwe club van experts op. Gisteren van het expertteam: ‘Lessons Learned’ opgericht vanuit het ministerie van Volksgezondheid. In totaal komen er tien experttafels met zo'n tachtig deskundigen. Maandag was er ook al een brandbrief van weer een ander team: het zogenoemde ‘RedTeam’ waarin stond dat een onduidelijk coronabeleid van het kabinet maakt dat meer mensen de regels negeren. Is het goed dat dit soort teams worden opgericht? Kuijper: “De aanduiding ‘expertpanel’ geeft mensen meteen al een soort status waarvan ik denk: daar moet je wel een beetje voorzichtig mee zijn”. Zit hier nog een communicatiestrategie achter om het zo te doen? Jekel legt uit hoe de wetenschap te werk gaat en waarom het zo lijkt dat niemand weet wat hij aan het doen is.

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Jan Beuving.