Fragment

Stand.nl: Ziekenhuizen moeten ouderen screenen om overbehandeling te voorkomen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Stand.nl: Ziekenhuizen moeten ouderen screenen om overbehandeling te voorkomen

Op de Spoedeisende Hulp van het LUMC in Leiden stellen ze sinds kort elke 70-plusser die binnenkomt eerst een aantal vragen zoals: Hoeveel medicijnen slikt u? Heeft u hulp nodig om u aan te kleden? En kan u de maanden van het jaar achteruit opsommen? Hiermee wordt de kwetsbaarheid van de patiënt bepaald en op grond daarvan kan een arts een ingrijpende behandeling afraden.

Tegelijk pleit GroenLinks vandaag in een initiatiefnota over ouderenzorg ervoor dat iedere oudere die in het ziekenhuis terechtkomt voortaan gescreend wordt op kwetsbaarheid, onder meer om zo overbehandeling te voorkomen. Dat is volgens de partij beter voor ouderen - die vaak helemaal niet in de 'behandelmolen' terecht willen komen - en het kan ook helpen de zorgkosten te beperken.  

Zouden alle ziekenhuizen dit soort kwetsbaarheidstesten moeten invoeren om te voorkomen dat mensen eindeloos geopereerd worden? En dan zwakker uit het ziekenhuis komen? Of moet er niet naar de leeftijd en kwetsbaarheid worden gekeken, maar moet elke patiënt hetzelfde behandeld worden?