Fragment

Stand.nl: Weekendscholen vormen een risico voor de integratie van Syrische kinderen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Stand.nl: Weekendscholen vormen een risico voor de integratie van Syrische kinderen

Weekendscholen voor Syrische kinderen waar ze Arabisch leren en soms ook koranles volgen, is dat een probleem voor de integratie in Nederland?
De Volkskrant meldt vanmorgen dat Syrische statushouders door het hele land informele weekendscholen oprichten voor hun kinderen. Syrische ouders melden hun kinderen aan voor Arabische les omdat zij willen dat er goed contact kan worden onderhouden met familie in het thuisland of elders in Europa.
Maar zij houden er ook rekening mee dat zij over een paar jaar misschien terug moeten of willen naar Syrië, zegt een organisatie die Arabische lessen verzorgt op de weekendscholen. Op sommige scholen is het onderwijs nadrukkelijk op de Islam gericht omdat daar vraag naar is.
Staat dit goede integratie in Nederland in de weg? Nee, zegt een onderzoeker aan het Verwey-Jonker Instituut: ‘Het hard doorsnijden van de banden met de cultuur van het land van herkomst kan de gezondheid en het welbevinden van kinderen op lange termijn aantasten.'
Geen wet staat de oprichting van deze scholen in de weg en Nederlanders in het buitenland hebben ook Nederlandse clubjes. Tegelijkertijd zijn de scholen jong, toezicht door de inspectie is er niet omdat het niet om regulier onderwijs gaat… wat er in de scholen precies gebeurt is dus ook niet helemaal bekend.  
Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!