Fragment

Stand.nl: Een hondendiploma moet verplicht worden voor alle hondenbezitters

  1. Fragmentenchevron right
  2. Stand.nl: Een hondendiploma moet verplicht worden voor alle hondenbezitters

‘Met bloed op de bek’ stonden drie agressieve honden om een 44-jarige vrouw in Rotterdam heen, zo omschreef een politiewoordvoerder de situatie van dinsdagnacht. De politie zag geen andere optie om de honden dood te schieten om de zwaargewonde vrouw te bevrijden.

In Rotterdam waren het American staffordshires, honden die hoog op de lijst staan van hoogrisicohonden. Honden met aangeboren agressie, bezitsagressie en territoriale agressie. De discussie laait daarmee weer op: moet er strengere regelgeving komen voor hondenbezitters van bepaalde rassen? Of een zelfs een fokverbod? 

Het ministerie van Landbouw voelt er weinig voor: 'Het is niet effectief om het fokken van een ras te verbieden, omdat de eigenaar en omstandigheden ook een rol spelen.’

Daarom doet de Koninklijke Hondenbescherming een ander voorstel eigenaren mogen pas een hond als ze hebben bewezen goed met hun hond om te kunnen gaan. ‘Je stapt ook niet zomaar in een auto?’ Is dit dé manier om agressie bij honden aan banden te leggen?