Fragment

Het Mediaforum met Ward Wijndelts en Elger van der Wel

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Ward Wijndelts en Elger van der Wel

Video niet beschikbaar

Aan tafel zitten Ward Wijndelts, Elger van der Wel en Spraakmaker Jacqueline Cramer.

Het mediamoment van Van der Wel gaat over De Mol, de Vlaamse variant van Wie is de Mol. De finale komt eraan. Wat maakt De Mol zo goed? Het zijn allemaal onbekende personen. Wat is de aantrekkingskracht van het programma?

Het mediamoment van Wijndelts gaat over de Moederdagadvertentie van Albert Heijn. Wijndelts vond het tenenkrommend. Waarom?

Dan hebben we het over Andere Tijden. Het programma verdwijnt. In ieder geval in de vorm zoals het programma nu bestaat. De NPO wil vernieuwen en verjongen, voor het geschiedenisprogramma dat al 21 loopt is daarom geen plaats meer. Op het hoogtepunt trok Andere Tijden gemiddeld 540.000 kijkers. Nu zijn dat er nog zo’n 280.000. Het lijkt daarom niet gek dat het programma moet verdwijnen. Hoe kijken onze mediakenners hier naar? Ook de toekomst van Radar en Opsporing Verzocht zijn onzeker. Van der Wel: “Wat ik heel raar vind: je stopt met het een, voordat je vernieuwing hebt uitgeprobeerd”. Is dit zorgelijk? Wat zegt het over de journalistieke programma’s bij de NPO? En hoe belangrijk zijn deze programma’s? Cramer: “Onderzoeksjournalistiek de is de basis waarop je goed geïnformeerd kan worden”.

‘Laten we gewoon stoppen met ongepaste en onsmakelijke WOII-vergelijkingen. Het doet nooit recht aan het nu, en al helemaal nooit aan het verleden’, aldus Hugo de Jonge op Twitter naar aanleiding van een cartoon in De Limburger. Hierop zien we de minister van Volksgezondheid met een groen coronavinkje op de borst, verwijzend naar de Jodenster die joodse mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten dragen. Gaat de cartoon te ver? Had de hoofdredacteur moeten ingrijpen?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Lennart van Dijk.