Fragment

Het Mediaforum met Tom Kleijn en Mireille van Ark

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Tom Kleijn en Mireille van Ark

Aan tafel zitten Tom Kleijn, Mireille van Ark en Spraakmaker Hans Jaap Melissen.

Het mediamoment van Van Ark gaat over de Haagse Journalistiek in coronatijd. Morgen verschijnt het boek ‘Stilte op het Binnenhof’ geschreven door Laurens Boven en Sophie van Leeuwen. In het boek wordt inzichtelijk gemaakt hoe media en ministerie samenwerken. Welke inkijkjes geeft het boek nog meer? Welke lessen kunnen journalisten uit dit boek leren?

Voor het mediamoment van Kleijn richten we onze blik op Amerika. Donald Trump heeft om het ontslag gevraagd van een journalist bij Fox, die berichten heeft bevestigd dat Trump militairen ‘losers’ zou hebben genoemd. Dit geeft de interne rel bij Fox goed weer. Kleijn legt uit wat het verhaal is.

De krant The Guardian heeft een artikel gepubliceerd over de Black Lives Matter-protesten in Amerika. Zij publiceren gegevens waaruit blijkt dat maar liefst 93% van de protesten geheel geweldloos verloopt. Dat is in contrast met de beeldvorming die er is. Moet er meer context geschetst worden bij zulke berichtgeving? Hoe vinden journalisten het evenwicht in wat ze wel en niet laten zien? Beeldvorming is een krachtig middel. Hoe gaan we hier in Nederland mee om?

Verder hebben we het over Adam Curry. Hij gaat een nieuw platform lanceren waar alle podcasts verzameld zijn die er gemaakt worden. Met zijn ‘podcastindex.org’ wil hij de vrijheid van meningsuiting beschermen. Curry maakt zich namelijk grote zorgen over de machtsconcentratie van grote podcastplatforms zoals Spotify, iTunes en Pandora. Er is dus geen monopolie op de podcastmarkt. Waarom is er nog een platform nodig? Delen onze mediakenners de zorgen van Curry? Kleijn: “We zijn bijna niet meer gewend dat je zelf kan kiezen wat je wil, in plaats van dat een algoritme het voor je doet”.

Het NPO3-programma ‘Dertigers’ krijgt een tweede seizoen. Dat is opvallend, omdat er op tv nauwelijks naar wordt gekeken: zo’n 250.000 mensen. Maar online trekt de serie een miljoenenpubliek. Meer dan 5 miljoen mensen kijken ernaar op het moment dat het hen het zelf het beste uitkomt. Als er gesproken wordt over bezuinigingen bij de NPO wordt vaak geopperd NPO3 te schrappen. Is dit daar een bevestiging van?