Fragment

Het Mediaforum met Leonard Ornstein en Renzo Veenstra

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Leonard Ornstein en Renzo Veenstra

Aan tafel zitten Leonard Ornstein, Renzo Veenstra en Spraakmaker Bero Beyer.

 

Het mediamoment van Veenstra gaat over Ongehoord Nederland. De omroep-in-oprichting deelde gisteren haar nieuwste video waarin een interview afgenomen werd met een medium en de energie van Pim Fortuyn, die via het medium sprak. Wat vindt Veenstra hier van? “Ik heb er hard om gelachen,maar ik vond het ook pijnlijk om te zien”. Ongehoord Nederland wil er zijn voorde mensen die meer rechts georiënteerd zijn. Missen onze mediakenners dit "tegengeluid"? Veenstra: "De enige tegengeluiden die je hoort zijn mensen als Robert Jensen en Ongehoord Nederland die met totaal lachwekkende en ongeloofwaardige programma’s komen”. Waar zitten die verschillen in bij linkse- of rechtse media? Is de NPO per definitie links? 

 

Ornstein wil het hebben over een stuk van EU-ambassadeurs in China Daily.  Het ging om een opiniestuk,waarin men wilde vermelden dat het coronavirus uit China komt. Maar, het persbericht mocht alleen geplaatst worden als die zin geschrapt werd. Volgens Ornstein is juist dat zinnetje heel belangrijk.  Hij zegt dat dit compromis nooit gedaan had mogen worden.

 

Wekenlang ging veel media-aandacht uit naar Brabant, de provincie die het zwaarst getroffen is door corona, en de provincie waarvan Renzo Veenstra de regionale omroep bestiert. De afgelopen week lukte het de provincie weer om alle landelijke aandacht op zich te vestigen. Ditmaal met de vorming van een omstreden provinciecoalitie, met CDA, VVD, Lokaal Brabant én Forum voor Democratie. Waarom is de vorming van een coalitie in een provincie landelijk nieuws? Hoe kijkt Veenstra hier naar? En hoe schrijft Omroep Brabant hier over? Veenstra: “We blijven kritisch, maar doen het wel neutraal”

 

Tot slot: een jongeman uit Utrecht gaat de wereld over.Deze week is de cover van Time gewijd aan een opiniestuk van Rutger Bregman,die betoogt dat dit het moment is om de economie te hervormen. Ondertussen vliegt zijn jongste boek ‘De meeste mensen deugen’ nog steeds de winkels uit.Rutger Bregman is een fenomeen. Wat is de kracht van Bregman? Is Bregman vooral goed in vragen en discussies opwerpen, en niet degene die antwoorden geeft?

 

 

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Lennart van Dijk.