Fragment

Het Mediaforum met Pieter Klok en Avi Bhikhie

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Pieter Klok en Avi Bhikhie

Aan tafel zitten Pieter Klok, Avi Bhikhie en Spraakmaker Noraly Beyer.

Bhikhie wil het in zijn mediamoment hebben over een stuk op de voorpagina van het AD vanmorgen. Volgens Aboutaleb van Rotterdam heeft het kabinet een verzoek om Black Friday te verbieden naast zich neergelegd. Wat viel Bhikhie op aan dit nieuws?

De Partij van de Arbeid heeft de term ‘Prins Bernhard-belasting” gebruikt in haar verkiezingsprogramma. Dat viel verkeerd bij Bernhard. Klok vindt de openlijke frustratie van prins Bernhard junior opvallend. Waarom? Klok: “Als je negeert en niet hapt, dat is altijd heel verstandig”. Is het niet gewoon ook een slimme zet van de PvdA om zo in de media te komen?

Het was gistermiddag nog spannend: mocht de documentaire over Nicky Verstappen wel worden uitgezonden? De advocaat van Jos B. had een kort geding aangespannen, omdat de documentaire hem te veel als dader zou neerzetten - terwijl het hoger beroep nog loopt. Van de rechter kreeg hij ongelijk. En dus was bij RTL4 gisteren het eerste deel van ‘De zaak Nicky Verstappen: Achter de schermen bij het politieonderzoek’ te zien. Ewout Genemans heeft de documentaire in samenwerking met de politie gemaakt. Het filmen begon bij het DNA-verwantschapsonderzoek, dus nog voordat Jos B. in beeld was. Genemans werkte aan de docu in het geheim, er mocht niks uitlekken. Hij heeft ook moeten monteren op een locatie van de politie, zodat zij eventueel konden meekijken. Hoe kijken onze mediakenners naar deze samenwerking met de politie? Klok: “Ik begrijp best dat mensen zich wat meer willen beschermen, alleen moet het niet zo ver gaan dat de kwaliteit van de journalistiek eronder gaat lijken”. Is dit een voorbeeld van transparantie? Ook bij de krant dat zien we het steeds vaker: het onderwerp van een verhaal stelt steeds meer eisen en voorwaarden. Hoe gaan ze hier bij de Volkskrant mee om?

Het Franse parlement heeft vorige week een omstreden wetsvoorstel aangenomen, dat het herkenbaar filmen van agenten verbiedt. Ook afgelopen weekend werd er weer fel geprotesteerd in diverse Franse steden. Tegenstanders vinden namelijk dat misstanden op die manier onder het tapijt worden geveegd. Snappen onze gasten de woede van de bevolking?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.