Naar homepage
Fragment

Het Mediaforum met Jan Slagter en Freek Staps

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Jan Slagter en Freek Staps

We bespreken groot onderzoek van NRC naar de app TikTok.In de leeftijdsklasse negen tot dertien jaar is deze app ongekend populair: erzijn wereldwijd 1 miljard gebruikers. In Nederland zijn ruim 700 duizendaccounts geregistreerd. Uit het  onderzoek van NRC blijkt dat moderators nietop kinderlokkers letten, maar wel op bijvoorbeeld dikke kinderen enhomo-jongeren: die video’s mogen niet worden verspreid en komen in de bakterecht van “deze video’s niet delen”. Hoe zorgelijk is het dat een helegeneratie kinderen opgroeit met gecensureerde content waar alleen maar ‘normale’kinderen op zitten? Moeten de media deze app omarmen of negeren en moet deoverheid ingrijpen om deze app aan banden te leggen?

Aan tafel
Jan Slagter, Freek Staps en SpraakmakerHans Spekman.

Ook gaat het over de laatste gedrukte columnin een dagblad over radio. Het AD stopt ermee, Is dit zorgelijk?

Verder hebben we het erover dat opnieuw uitonderzoeken blijkt dat jongeren niet ongelukkig worden van social media. Het isgeen aanjager van problemen. Waarom zijn we er dan toch vanuit gegaan?

Tot slot hebben we het over Kobe Bryant die maandag overleedna een helicoptercrash. De afgelopen 24 uur stonden alle kranten en sites volmet eerbetonen aan de Amerikaanse basketballer. Toch was er één journaliste vande Washington Post die op haar tijdlijn het artikel deelde over een rechtszaakin 2003 waar Bryant beschuldigd werd van de verkrachting van een 19 jarigmeisje. Deze journaliste werd na het delen met de dood bedreigd en moetonderduiken. Ook is ze op non-actief gesteld. Is dit een overdreven reactie? Wanneerbespreek je de verkeerde keuzes van een dode?