Fragment

'Jongens die begin 20 waren moesten beslissen over leven of dood'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Jongens die begin 20 waren moesten beslissen over leven of dood'


donderdag 29 maart 2018 |  KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers"Beslissen over leven of dood. Ga ik de goede kant op, of de verkeerde kant op. Je weet op zo'n jonge leeftijd niet eens wat goed of verkeerd is." Schrijver en acteur Edwin de Vries vertelt in Spraakmakers over het toneelstuk Westerbork Serenade.y

Zaterdag gaat het toneelstuk in première. Het verhaal gaat over de waargebeurde verzetsdaad van zijn vader Rob, die in de Tweede Wereldoorlog het meisje waar hij verliefd op was uit kamp Westerbork wist te redden. Edwin speelt zijn vader, die na zijn dood terug kijkt op zijn leven. Edwins zoon Sam (24) speelt zijn opa tijdens de Tweede Wereldoorlog.

"Mijn oudste broer zag de voorstelling al een keer en die zei: Ik kan mij nu plotseling een beeld vormen van mijn vader hoe die was toen hij 24 was." Zo vertelt Edwin de Vries. Volgens de acteur realiseerde hij toen pas hoe jong hij nog was. "Je ziet je vader toch altijd als een ouder iemand." De dilemma's waar jonge mensen in de Tweede Wereldoorlog tegenaan liepen, die zie je terug in het toneelstuk.

Video niet beschikbaar