Fragment

Het Mediaforum over een jaar oorlog in Oekraïne met Wendelmoet Boersema, Pieter Klein en Wessel de Jong

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum over een jaar oorlog in Oekraïne met Wendelmoet Boersema, Pieter Klein en Wessel de Jong

Precies een jaar geleden viel Rusland Oekraïne binnen. Er wordt al veel teruggeblikt de laatste dagen. Wij zoomen vandaag in op de berichtgeving in de media van het afgelopen jaar en hoe was het voor journalisten om de oorlog te verslaan? 

Video niet beschikbaar

Aan tafel zitten:
- Wessel de Jong is verslaggever voor de NOS en is het afgelopen jaar zeven keer in Oekraïne geweest. Hij vertelt hoe hij dit conflict heeft meegemaakt: "Ik ben steeds meer betrokken geraakt"
- Wendelmoet Boersema is hoofdredacteur van Trouw en was ooit Rusland-correspondent. Kriebelt het weer als er nu zoveel gebeurt? "Bij zulke gebeurtenissen die heel bepalend gaan zijn wil je vooraan staan"
- Pieter Klein werd op 2 februari hoofdredacteur van Nieuwsuur. Maar kort voor het begin van de oorlog. Dat bracht hem direct in een moeilijke positie: "Als eerste denk je aan je eigen mensen"

We beginnen met de vraag hoe je goed verslag doet vanuit Oekraïne. Directie van media zijn verantwoordelijk voor 'hun' mensen. Hoe controleer je hun veiligheid terwijl je ook mooie verhalen wil maken? Boersema: "Het is bewonderingswaardig dat journalisten zijn teruggegaan"

Verslag doen is niet altijd mogelijk. In Rusland is geen persvrijheid en mede daarom trok correspondent Iris de Graaf in eerste instantie ook terug. Zij is inmiddels terug maar Trouw heeft iemand in Georgië. Geef je dan nog een realistisch beeld van wat speelt in Rusland en Oekraïne? Wie wint deze 'mediaoorlog'?

Tienduizenden doden, miljoenen mensen op de vlucht. Het afgelopen jaar kenmerkt zich ook door de enorm veel heftige beelden die we hebben gezien. Er is natuurlijk ook enorm veel beeldmateriaal. Veel verhalen maken enorm veel indruk. Is er soms wel iets 'te gruwelijk' bevonden?