Fragment

Stand.nl: Het is goed dat verpleeghuizen zelf de mate van versoepeling kunnen bepalen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Stand.nl: Het is goed dat verpleeghuizen zelf de mate van versoepeling kunnen bepalen

Vanaf vandaag mogen coronavrije verpleeghuizen, een maand eerder dan in eerste instantie gepland was, weer meer bezoek ontvangen. Dat betekent concreet dat verpleeghuizen, als het kan, meer bezoekers per bewoner toelaten.
Goed nieuws dus voor bewoners en familieleden die na het instellen van strenge bezoekregels reikhalzend uitkeken naar meer versoepeling.  



Maar ondanks de mogelijkheid tot versoepeling leidt dit nu u al tot grote spanningen tussen bewoners, hun familie, medewerkers, cliëntenraden en directies. Sommige verpleeghuizen houden de versoepeling van de regels namelijk tegen en zijn daarmee strenger dan strikt noodzakelijk is. Daardoor lopen emoties tussen verpleeghuizen en familieleden nu soms hoog op.  



Is het goed dat coronavrije verpleeghuizen hun deuren weer massaal openen voor familieleden van bewoners? En hebben familieleden simpelweg het recht, nu er meer mogelijkheden zijn, weer bij hun familieleden op bezoek te gaan. Of kunnen alleen verpleeghuizen goed inschatten in hoeverre de versoepeling kan worden doorgevoerd om de veiligheid voor bewoners en medewerkers te waarborgen?