Fragment

Het Mediaforum met Jan Slagter en Jan Kees Emmer

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Jan Slagter en Jan Kees Emmer

Aan tafel zitten Jan Slagter, Jan-Kees Emmer en Spraakmaker Jan Meeus

Het Mediamoment van Emmer gaat over Amerika, Joe Biden heeft zich versproken. Hij had er geen erg in dat zijn microfoon nog open stond en schold toen een journalist uit. Wat gebeurde hier? En is dit typisch voor Biden en hoe verschilt dit met zijn voorganger?Emmer: "Biden heeft weer getoond dat hij mens is"

Slagters mediamoment gaat over zaterdag; het einde van de TinekeShow op NPO Radio 5. Ze zit al meer dan zestig jaar achter de microfoon. Wat kenmerkt haar en hoe is ze veranderd? Op haar tachtigste gaat ze nu met pensioen, hoe gaat haar laatste uitzending eruit zien?Slagter: "Als je haar beluisterd is ze niet zo heel veel veranderd"

Dan gaan we door naar vanavond: de tweede persconferentie van de nieuwe minister Ernst Kuipers. Gisteravond werd het OMT-advies door Kuipers naar de tweede kamer gestuurd en daarmee brak hij met het beleid van het vorige kabinet. Toen werden adviezen pas ná de persconferentie openbaar. Is het begrijpelijk dat journalisten graag het OMT advies vooraf willen? Krijgen we nu betere vragen na de conferentie? Er wordt gesproken over het verschil tussen journalisten voor de krant en tv...
Emmer: "Journalisten zijn meer het decor dan dat ze daar zitten op dingen uit te zoeken"

Bij de Volkskrant hebben ze de interne gedragsregels vastgelegd en openbaar gemaakt, dat meldt de nieuwe Ombudsman. Daarin komen verschillende kwesties aan bod, van het gebruik van anonieme bronnen tot het plaatsen van foto’s van seks en geweld. Is dit een goede ontwikkeling of worden er dan te veel zaken vastgelegd? Is die openheid een nieuwe ontwikkeling?
Meeus: "Die openheid hoort bij de moderne journalistiek"