Fragment

Spraakmakers gaat op zoek naar een 'minister van Oplossingen'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Spraakmakers gaat op zoek naar een 'minister van Oplossingen'

Spraakmakers vierde deze vrijdag de 1000ste uitzending en lanceerde een zoektocht naar een 'minister van Oplossingen'. 

Ons land heeft schreeuwend behoefte aan zo’n minister, want Nederland kent tal van crises. Denk aan de woningmarkt die op slot zit, de stikstofcrisis waardoor bouwprojecten al maanden on hold staan de toegenomen polarisatie in ons land", aldus Spraakmakers-presentator Ghislaine Plag.

Het idee ontstond na het lezen van de jeugdboeken van Sanne Rooseboom, waarin een internationaal genootschap, het Ministerie van Oplossingen, problemen aanpakt. Plag: "Ik ben ervan overtuigd dat er buiten de politiek genoeg mensen rondlopen met goede oplossingen en ideeën. Dat is waarom ik op zoek wil naar een minister."

Creatieve en onconventionele oplossingen

De komende tijd zal Spraakmakers actief op zoek gaan naar een geschikte kandidaat voor deze ministerspost. “De minister moet komen met originele oplossingen, die spraakmakend en onconventioneel zijn. Creatief, inspirerend én praktisch.” Deze persoon moet verbinden, denkt de presentator, omdat we – al dan niet digitaal – al vaak genoeg schreeuwend tegenover elkaar staan.

De eerste genomineerde: Nienke Meijer

Nienke Meijer is de eerste genomineerde, aangedragen door Gerdi Verbeet. Meijer is onder andere medeoprichter van De Buitenboordmotor; een organisatie die ervoor wil zorgen dat mensen makkelijk van de ene baan naar de andere kunnen. Ook zit ze in de Raad van Commissarissen van PostNL en werd ze in 2014 verkozen tot topvrouw van het jaar en was ze voorzitter van het college van bestuur van Fontys Hogescholen.

De tweede genomineerde: Nynke Vlieger

Sanne Rooseboom (schrijver van het boek Ministerie van oplossingen) draagt Nynke Vlieger aan als minister van Oplossingen. Ze werkt voor Buurtteam in Amsterdam, waar ze de (niet medische) zorg in Amsterdam helpt organiseren voor de meest kwetsbare inwoners van de stad. Ze werkte eerder in verschillende functies met daklozen, verslaafden, psychiatrische patiënten, mensen waarvoor je vaak heel oplossingsgericht moet denken omdat de gewone hokjes en regeltjes niet altijd werken.

Luister de komende tijd naar Spraakmakers voor meer nominaties. De hele 1000ste uitzending van Spraakmakers is hier terug te luisteren. Meepraten of -denken? Dat kan in de Spraakmakers Community.