Naar homepage
Fragment

Het Mediaforum met Dieuwertje Kuijpers en Sandrina Hadderingh

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Dieuwertje Kuijpers en Sandrina Hadderingh

De cancel-cultuur: het compleet onbespreekbaar maken van ideeën die als haatdragend worden gezien. Academici spreken zich uit tegen de groeiende cultuur om steeds maar politiek correct te blijven. Tegengeluid geven kan leiden tot ontslag of erger, maar wanneer is een oproep om een mening te ‘cancelen’ terecht? Is de cancel-cultuur een pleidooi voor een eenheidsworst in denken of wapenen we onszelf tegen haat?

Aan tafel zitten Dieuwertje Kuijpers, Sandrina Hadderingh en Spraakmaker Wim Voermans.

Het mediamoment van Sandrina gaat over het Farmers Defence Force. Één van de voormannen wordt vervolgd voor het bedreigen van een agent. De voorman draait het om: hij zou juist bedreigd zijn door een agent die een pistool op hem richtte. Doorgaans loopt het sentiment bij de boeren hoog op, tot bedreigingen aan toe. Is er bij de boeren nog plaats voor tegengeluid? Helpen de acties of wordt er slechts furore gemaakt?  

Dieuwertje analyseert het premiersdebat, na aanleiding van de CDA-lijsttrekkersverkiezing. Ze vraagt zich af of het Nederlandse politieke stelsel wel juist vertegenwoordigd wordt bij een dergelijk debat aangezien: "de partijen toch bruggen en een coalitie gaan bouwen". Aangezien veel partijen toch noodgedwongen moeten samenwerken, wat beweegt de kiezer om een dergelijk debat te bekijken?

Obama wil dat je Bitcoins gaat kopen en Geert Wilders is opeens pro-Palestina. Nando Kasteleijn legt uit: een Twitter hack dus. Hoe kan zoiets zijn gebeurd? Men vreest dat een interne medewerker is omgekocht, maar wat is de waarheid achter deze gehackte accounts? Hebben de gebruikers van Twitter nog wel vertrouwen in het medium?