Fragment

Ernstig meervoudig beperkte kinderen willen ook naar school

  1. Fragmentenchevron right
  2. Ernstig meervoudig beperkte kinderen willen ook naar school

Het is niet vanzelfsprekend dat kinderen met een lichamelijke en geestelijke beperking naar school kunnen. Dat blijkt uit een onderzoek van Reporter Radio naar Passend onderwijs voor kinderen met een ernstig meervoudige beperking.
Daarnaast is het voor ouders niet altijd duidelijk óf en hoeveel ze moeten betalen voor zorg op school. Dat verschilt per regio.
In deze uitzending spreken we er uitgebreid met Wim Ludeke van LECSO, het Landelijk Expertisecentrum Speciaal Onderwijs. Ook aandacht voor Anna Goedhart, die graag wil dat haar zoon naar school gaat. Schooldirecteuren Jenne Olijve uit Groningen en Gerard Kusters uit Roosendaal over de onderwijsbekostiging. En vader Jeroen Frederik die vreest dat hij meer moet betalen voor de zorg van zijn zoon Sem op school.  

Reactie Rick Brink, minister van Gehandicapten ZakenIk vind het ontzettend belangrijk dat ieder mens zich ontwikkeld op het niveau dat bij hem of haar past. EMB kinderen volgen geen traditionele scholing, waarbij taal en rekenen belangrijke onderdelen zijn, maar volgen scholing die gericht is op zoveel mogelijk zelfstandigheid en ontwikkeling. Het is belangrijk dat kinderen zelf kunnen aangeven waar ze behoefte aan hebben, voor mensen zonder een meervoudige beperking is dat heel vanzelfsprekend, maar voor EMB kinderen is dit een hele grote en belangrijke stap. Ik hoop van harte dat Minister Slob met de onderzoeksresultaten aan de slag gaat en zich gaat inspannen om meer grip te krijgen op deze materie. 

Lees hier het achtergrondartikel: Ernstig meervoudig beperkte kinderen willen ook naar school.

Persbericht van woensdag 4 februari. 
Woensdag 5 februari was er een Algemeen Overleg Onderwijs en Zorg.

Onderzoek van Klaas den Tek en Joga Brouwers
Zondag 9 februari is de hele reportage te horen. 
Presentatie: Niels Heithuis

Lees hier het achtergrondartikel en bekijk de fragmenten uit Spraakmakers met Klaas den Tek en Erika van de Bilt.

Voor vragen, opmerkingen en tips mail naar: reporterradio@kro-ncrv.nl en/of @reporterradio1