Fragment

Verbijstering over besluit FDP: 'Coalitie lag binnen handbereik'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Verbijstering over besluit FDP: 'Coalitie lag binnen handbereik'

De CDU, CSU en de Groenen reageren verbijsterd op het vertrek van de FDP uit de coalitieonderhandelingen. De partijen zeiden juist ervan uit te gaan dat een coalitie binnen handbereik lag, omdat er op veel moeilijke dossiers compromissen waren gesloten.

"We dachten dat we op weg waren naar een regering", zei Angela Merkel vannacht na het stuklopen van de gesprekken. "Natuurlijk moest er water bij de wijn worden gedaan, maar dat heb je met partners die van zo ver moeten komen. Daarom betreur ik dat we geen oplossing hebben kunnen vinden."

Ook partijvoorzitter Horst Seehofer van Merkels zusterpartij CSU zei dat hij ervan uitging dat de vier partijen een regering konden vormen. "In alle thema's waar we over spraken waren er afspraken. Nadrukkelijk waren er ook in alle aspecten van het vluchtelingendossier overeenkomsten mogelijk geweest."

Merkel beaamde dat: "Vluchtelingen waren een centraal thema. De verschillen met de FDP waren hier minder groot, maar we hadden een oplossing kunnen vinden met de Groenen. We weten dat we samen moeten werken."

'Populisme'

FDP-leider Lindner had eerder op de avond juist gezegd niet tevreden te zijn over het behaalde resultaat. Volgens hem waren er te veel tegenstrijdigheden, open vragen en sluimerende conflicten, omdat de verschillen onoverbrugbaar waren. "Ook vandaag hebben we geen nieuwe vooruitgang kunnen boeken, sterker: op sommige punten gingen we achteruit, omdat compromissen weer betwijfeld werden."

Partijleider Özdemir van de Groenen zei dat de FDP al vanaf het begin van de onderhandelingen dwars lag. "Wij wilde tot de laatste seconde een coalitie sluiten, maar een partner had die wil niet." Partijgenoot Reinhard Bütikofer zei dat Lindner populisme boven regeringsverantwoordelijkheid kiest.

In zijn reactie verwees Seehofer ook naar de opkomst van rechts-populistische partijen in Duitsland. "Deze coalitie was een antwoord geweest op de verkiezingsuitslag. We hadden de polarisering kunnen overwinnen en radicale krachten kunnen terugdringen. Daarom is het jammer dat het niet gelukt is."

Het is nog niet duidelijk hoe het nu verder zal gaan in Duitsland. Angela Merkel zal morgen eerste bondspresident Steinmeier officieel op de hoogte brengen. "Het is een dag om diep na te denken over hoe het verder moet in Duitsland. Ik zal er als kanselier alles aan doen om het land door deze zware weken te loodsen."