Fragment

'In feite is dit natuurlijk gewoon een staatsgreep.'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'In feite is dit natuurlijk gewoon een staatsgreep.'

In Harare, de hoofdstad van Zimbabwe, lijkt het leger vanochtend de macht te hebben gegrepen. Legervoertuigen reden de stad binnen, waarna zeker drie explosies werden gehoord. Ook zouden er geweerschoten zijn gehoord in de buurt van de woning van de 93-jarige president Mugabe.

Militairen lazen daarna op de staatstelevisie een verklaring voor, waarin ze zeggen dat het niet om een staatsgreep gaat en dat president Mugabe en zijn familie veilig zijn. De militairen zouden "criminelen" in regeringskringen willen aanpakken die "sociaal en economisch lijden" onder de bevolking veroorzaken.

Coup

Volgens correspondent Bram Vermeulen is er wel sprake van een coup. "Nu we vanochtend wakker worden met het nieuws dat er een statement is voorgelezen op de staatstelevisie kan het niet anders zijn dat Mugabe op dit moment niet meer het land kan besturen, maar dat de militairen dat voor hem doen. Ook al zeggen ze dat dit geen coup is."

Deze week waarschuwde het hoofd van de strijdkrachten al dat hij zou ingrijpen als president Mugabe niet stopt met de zuiveringsacties in zijn partij ZANU-PF. Mugabe heeft in de partij diverse aanhangers van de vorige week afgezette vicepresident Mnangagwa ontslagen.

Massaslachting jaren 80

"Mnangagwa was het hoofd van de inlichtingendiensten en hij knapte ook alle vuile klusjes van de president op", vertelt Vermeulen. "Zo was hij in de jaren 80 verantwoordelijk voor een massaslachting in het zuiden van het land." Eerder was Mnangagwa minister van Defensie. "Als je zo'n man aan de kant schuift heb je een probleem met de militairen."

Ook is minister van Financiën Chombo opgepakt. Binnen de regeringspartij ZANU-PF is hij een belangrijke steunpilaar van Mugabes vrouw Grace (52), die zelf graag president wil worden.

"Het gaat niet goed met de gezondheid van Mugabe en daarom zag je de laatste tijd dat Grace steeds meer macht naar zich toetrok". Zo ligt de vrouw van Mugabe goed bij de jeugdbeweging van ZANU-PF, die veel invloed heeft. "Ze noemen zichzelf de nieuwe generatie en hopen na de dood van Mugabe de macht over te kunnen nemen."

Ambassade

De legerwoordvoerder zei te verwachten dat de situatie weer normaal wordt "zodra we onze missie hebben volbracht". Verder waarschuwde hij andere veiligheidsdiensten dat iedere provocatie gevolgd zal worden door "gepaste maatregelen".

De Amerikaanse ambassade in Zimbabwe blijft vandaag gesloten vanwege de onzekere situatie in de hoofdstad, schrijft de ambassadeur op Twitter. Amerikaanse burgers in Harare krijgen het advies binnen te blijven. Ook Groot-Brittannië roept landgenoten op niet de straat op te gaan.