Fragment

Vluchtelingen proberen te overleven in Servische barakken

  1. Fragmentenchevron right
  2. Vluchtelingen proberen te overleven in Servische barakken

Meer dan 2000 migranten en vluchtelingen moeten in Servië 's nachts zien te overleven bij temperaturen van rond -16. Omdat de officiële kampen vol zitten en de overheid geen nieuwe plaatsen wil bijbouwen, zitten de meesten in oude fabrieken en barakken. Hun enige hoop is dat Hongarije de grens open doet. 

"Er zitten hier jongens rond een vuurtje in een oud vervallen gebouw achter het station", zegt correspondent Marcel van der Steen. "Volgens mijn telefoon is de gevoelstemperatuur -19. Ze proberen hier warm te blijven. Maar ook binnen vriest het nog steeds. De lucht is binnen niet te doen door al het vuur", zegt correspondent Marcel van der Steen. 

Geen oplossing

Het hoofd van de missie van Artsen zonder Grenzen, vertelt aan Van der Steen dat de officiële kampen vol zitten. 

"De Servische overheid wil niet meer dan 6000 mensen opvangen. Maar er zitten er al meer. Vooral de meest kwetsbaren, vrouwen en kinderen, kunnen daar worden opgevangen. Er is geen oplossing voor de jongens hier. Ze hebben geen geld voor smokkelaars bijvoorbeeld. Ze zitten hier vast."

Artsen Zonder Grenzen heeft de Servische overheid aangeboden verwarmde tenten te plaatsen in de bestaande opvangkampen. Maar op dat aanbod is nog niet gereageerd.