Fragment

Zoveel gaat de brexit Nederland kosten

  1. Fragmentenchevron right
  2. Zoveel gaat de brexit Nederland kosten

Bij een harde brexit zonder handelsverdrag met de Europese Unie kan de economische schade oplopen tot 35 miljard euro, denken economen van de Rabobank. Het kan de economie tot 2030 meer dan vier procent groei schelen. Per werkende Nederlander komt dat neer op 4000 euro. 

De Nederlandse economie wordt veel harder geraakt door een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie dan eerder gedacht. Eerder ging het CPB in een raming uit van twee procent minder groei.

Sterkte handelsrelatie

Zelfs als er een handelsverdrag gesloten wordt, is de schade omvangrijk, naar schatting 25 miljard euro. De handelsrelatie van Nederland met het Verenigd Koninkrijk is sterk en groter dan die van andere Europese landen, dus de impact van een Brits vertrek is des te groter. De Britten zijn in grootte de derde exportpartner, na Duitsland en België, in 2016 goed voor 39,2 miljard euro, ofwel tien procent van de Nederlandse export.

De effecten van de brexit zijn veel groter dan wat in andere vergelijkbare studies is gebleken. De Rabobank zegt dat dat komt doordat meer factoren in het onderzoek zijn meegenomen. Daardoor kunnen de effecten beter worden berekend.

Lees meer op NOS.nl.