Fragment

Coldcase-kalender moet tips van gevangenen opleveren

  1. Fragmentenchevron right
  2. Coldcase-kalender moet tips van gevangenen opleveren

Alle gevangenen in Nederland krijgen deze week een coldcase-kalender. Daarin staat iedere week een opgelost moord- of vermissingszaak. Er staat ook vermeld hoe hoog de beloning voor de gouden tip is. 

De kalender werd eerder dit jaar in een proef in vijf gevangenissen uitgedeeld. En dat was een succes, zegt Jeroen Hammer van de politie. "Het aantal tips aan het begin van dit jaar is toegenomen ten opzichte van voorgaande jaren. We kunnen spreken van een verdubbeling. Hoewel een groot deel van de tips ook ging over een zaak die niet op de kalender stond."

Sommige tips waren zo nuttig dat het onderzoek in twee zaken die op de kalender staan weer geopend is. 

Voorbeelden

De politie kwam op het idee om de kalender uit delen na een onderzoek van twee recherchekundigen. "Die hebben gekeken naar waardoor coldcases zijn opgelost in de afgelopen jaren. En in tien procent van die gevallen bleek dat de cruciale informatie van gedetineerden kwam."

Daarnaast was er een voorbeeld uit de VS, waar een coldcase-kaartspel werd uitgedeeld. "We weten dat er onder gedetineerden veel kennis is. Het is aan ons om een goede manier te vinden hoe we dat kunnen ontsluiten."