Fragment

Ruimte in de ether voor 5G gaat onder de hamer

  1. Fragmentenchevron right
  2. Ruimte in de ether voor 5G gaat onder de hamer

Voor bestaande 4G- en nieuwe 5G-netwerken worden eind 2019 flink wat frequenties geveild. Het gaat deels om frequenties die nu nog niet worden gebruikt voor mobiel internet.

De frequenties kunnen voor twintig jaar worden afgekocht; dat is relatief lang. "Vijftien jaar was tot nu toe gebruikelijk", zegt Erik Fledderus, hoogleraar aan de TU Eindhoven. Daar staat tegenover dat providers verplicht zijn om ervoor te zorgen dat er ook in dunbevolkte gebieden bereik is.

Providers betalen de overheid geld voor het recht om mobiele frequenties voor een bepaalde tijd te kunnen gebruiken. Hoeveel de overheid hoopt op te halen met de nieuwe veiling is nog niet bekend. Eerdere frequentieveilingen brachten miljarden op, behalve de veiling van de 2,6 GHz-band in 2010, die 'slechts' 2,6 miljoen euro in het laatje bracht.

Een deel van de te veilen frequenties, in de zogenoemde 2100 MHz-band, wordt nu al gebruikt door KPN en Vodafone. Maar ook de volledige 700 MHz- en 1400 MHz-band worden geveild.

De 700 MHz-band wordt nu gebruikt door Digitenne, een draadloze tv-dienst van KPN. De 1400 MHz-band wordt vooral gebruikt door Defensie en voor wetenschappelijk onderzoek.

Lees meer op NOS.nl