Fragment

Na de top echoot één vraag na: 'Mr. Trump, gelooft u president Poetin?'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Na de top echoot één vraag na: 'Mr. Trump, gelooft u president Poetin?'

De Amerikaanse president Trump en Russische president Poetin spraken vandaag in Helsinki over tal van grote onderwerpen: de oorlog in Syrië, de positie van de Krim en het verminderen van kernwapens om er maar een paar te noemen - maar wat blijft hangen is iets heel anders: het uitblijven van Trumps antwoord op één specifieke vraag.

De vraag ging over wie Trump gelooft als het gaat over de Russische bemoeienis bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Gelooft hij zijn eigen inlichtingendiensten of gelooft hij president Poetin, die inmenging ontkent? Trump gaf geen antwoord en veranderde van onderwerp. Thuis wacht de Amerikaanse president nu een land in rep en roer door het uitblijven van een ferme uitspraak.

De beide leiders noemden de top in Helsinki desondanks een groot succes. Ze bespraken er zoals gezegd veel onderwerpen. Onze correspondenten lopen ze langs. Te beginnen met toch weer die Russische bemoeienis:

1. Rusland-onderzoek

President Trump had al aangekondigd de Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 ter sprake te willen brengen. Vrijdag deed het Amerikaanse ministerie van Justitie nog wat olie op het vuur, toen het bekendmaakte twaalf Russen aan te klagen voor het hacken van e-mails van de Democratische Partij en de campagne van Hillary Clinton.

President Poetin ontkende in de persconferentie aan het einde van de top iedere bemoeienis bij die hacks. Hij zei dat Rusland zich nooit met binnenlandse Amerikaanse aangelegenheden zal bemoeien en dat ook nooit heeft gedaan.

"Extreem sterk en krachtig", noemde president Trump die ontkenning. De vraag werd op de persconferentie ook aan president Trump gesteld, vertelt Amerika-correspondent Wouter Zwart. "Dat werd een hele vreemde situatie, want hij werd door een journalist op de man af gevraagd: 'Gelooft u president Poetin als hij zegt dat er geen enkel inmenging is geweest in de verkiezingen in 2016?'"

Trump ontweek. "In plaats daarvan begon president Trump te praten over allerlei zorgen die er zijn bij het onderzoek, bijvoorbeeld dat er theorieën zijn over verdwenen servers. Hij zei dat in Rusland zulke servers nooit zouden verdwijnen. Een heel aparte theorie", zegt Zwart.

"Trump ging ook nog in op een aanbod van president Poetin. Die bood Russische onderzoekers aan om te helpen bij het Rusland-onderzoek", zegt Zwart.

In het Radio 1 Journaal vertelt Zwart wat er nog meer op de top gebeurde.