Fragment

Front National viert verkiezingsnederlaag als overwinning

  1. Fragmentenchevron right
  2. Front National viert verkiezingsnederlaag als overwinning

De links-liberaal Macron versloeg zijn tegenstrever Marine le Pen van het Front National met een ruime meerderheid. Macron kreeg 66 procent van de stemmen, Le Pen haalde 34 procent. Maar bij Front Nationaal is de uitslag als een overwinning gevierd.

Kort na het bekend maken van de uitslag hield Le Pen korte toespraak en ging zij weg. Daarna kwamen de partijkopstukken de zaal in om de cameraploegen te woord te staan. "We hebben 11 miljoen stemmen gehaald. Een doorbraak", zegt een van hen.

De boodschap van alle kopstukken is hetzelfde: het is een heel goede uitslag. "Dit is pas het begin. We gaan een nog veel grotere beweging worden."

Patricia Chagnon, de van oorsprong Nederlandse woordvoerster van Front National, vindt dat de uitslag een doorbraak is. "Het is een verlies en een overwinning."

Blijdschap

Het echte feest werd gevierd door de aanhangers van Macron op de binnenplaats van het Louvre museum en in de straten eromheen. Een Afrikaanse man verkoopt bier en wijn op straat. Hij noemt het een prachtige feestavond. "Frankrijk is een mooi land. Vanavond zijn we extra blij dat we in Frankrijk zijn."

Twee jonge meiden met t-shirts van de beweging die Macron een jaar geleden opzette zijn opgelucht. "Het is ongelooflijk. Een jaar geleden had nog bijna niemand van hem gehoord. En nu is hij president. Dit is vreugde."