Fragment

Grootste krant van Brazilië is gestopt met Facebook

  1. Fragmentenchevron right
  2. Grootste krant van Brazilië is gestopt met Facebook

De laatste vier jaren waren zeer turbulent in Brazilië. Het land was getuige van een diepe economische crisis die via een slepend corruptieschandaal leidde tot de afzetting van president Dilma Rousseff. Die onrust, zo vreest de grootste krant van het land,  zorgt nu voor een nieuw gevaar: nepnieuws.

Want het land is sterk verdeeld geraakt tussen verschillende strijdvaardige groepen die niet openstaan voor dialoog. "We schatten dat ongeveer veertien miljoen Brazilianen extreem gepolariseerde denkbeelden hebben", zegt nepnieuws-onderzoeker Pablo Ortellano van de Universiteit van São Paulo. Wat daarbij helemaal niet helpt, is dat Facebook begin dit jaar een verandering doorvoerde waardoor berichten van vrienden prioriteit krijgen boven die van bedrijven en nieuwsorganisaties.

Die verandering deed de krant Folha de São Paulo besluiten om maar helemaal te stoppen met het publiceren op Facebook. Want, zo zegt hoofdredacteur Sérgio D'Avila tijdens een gesprek op de redactie van zijn krant, "hiermee doet Facebook de professionele journalistiek in de ban. Onbedoeld krijgt nepnieuws nu een voorkeursbehandeling". Hij voorspelt een toename van nepnieuws in Brazilië. "Wat denk je dat meer indruk maakt op de gemiddelde Facebook-gebruiker? Nepnieuws, met een sensationele kop, of serieus nieuws van een professionele journalistieke organisatie?"