Fragment

'Amsterdam moet uitbreiding vliegveld Lelystad blokkeren'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Amsterdam moet uitbreiding vliegveld Lelystad blokkeren'

Na de gemeenteraadsverkiezingen moet het nieuwe gemeentebestuur van Amsterdam de uibreidingsplannen van vliegveld Lelystad blokkeren. Dat vindt GroenLinks.

Vliegveld Lelystad is in handen van Schiphol, waarvan Amsterdam ruim 20 procent van de aandelen in handen heeft. Door zich op te stellen als 'activistisch' aandeelhouder moet het gemeentebestuur de uitbreiding van Lelystad tegenhouden, zeggen partijleider Klaver en plaatselijk lijsttrekker Groot Wassink.

Oppositiepartij GroenLinks staat in de hoofdstad op winst in de peilingen. Bij een goed resultaat op 21 maart maakt de partij kans op een plek in het college van B en W.

Vakantievluchten

Het is de bedoeling dat Lelystad vanaf volgend jaar een groot deel van de vakantievluchten overneemt van Schiphol. Vooral in het noorden en oosten van Nederland vrezen bewoners overlast van de dalende en stijgende toestellen.

Vanavond houdt GroenLinks een zogeheten MeetUp in Zwolle tegen de uitbreidingsplannen. Die zijn slecht voor het klimaat, de luchtkwaliteit en de rust van bewoners, zeggen Klaver en Groot Wassink.

"Wij zullen het Amsterdamse aandeelhouderschap inzetten om de groei van Schiphol te stoppen. Afschuiven van die groei naar Lelystad is asociaal en geen oplossing."

GroenLinks wijst erop dat de gemeente Amsterdam in 2006 als aandeelhouder privatisering van Schiphol wist tegen te houden.