Fragment

'Kans op succes bij vredesbesprekingen in Colombia groter dan ooit'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Kans op succes bij vredesbesprekingen in Colombia groter dan ooit'

De regering van Colombia bereikte eerder al een historisch vredesakkoord met de FARC. Maar de onderhandelingen met de laatste actieve beweging, de ELN, zaten maandenlang muurvast. Na de vrijlating van een lokale politicus en de laatste militair kan dat overleg nu ook beginnen.

"De kans dat de vredesbesprekingen lukken is groter dan ooit", zegt correspondent Marc Bessems, omdat er een unieke situatie is in de geschiedenis van het land. "Er is al vrede gesloten met de FARC, de grootste guerillabeweging van het land. Er zijn dus duizenden militairen die de handen vrij hebben om andere gewapende groeperingen aan te pakken. Als de besprekingen niet lukken dan kun je verwachten dat de militairen achter hen aan gaan."

Omdat de regering de afgelopen vier jaar ook al onderhandelde met de FARC, is ook een pad vrijgemaakt voor ELN, zegt Bessems. "De FARC wil heel veel dingen die het ELN ook ongetwijfeld zal willen, zoals amnestie voor strijders en commandanten. Dat is al besproken."

Daarnaast heeft de Colombiaanse regering haast om een complete vrede in het land te krijgen. "Want in 2018 zijn er presidentsverkiezingen in Colombia", zegt Bessems.