Fragment

"Pedofiele gevoelens kun je niet echt stoppen, het gedrag wel."

  1. Fragmentenchevron right
  2. "Pedofiele gevoelens kun je niet echt stoppen, het gedrag wel."

Pedofielen helpen voor ze de fout in gaan en hun naasten een luisterend oor bieden. Dat was vijf jaar geleden de reden om de telefonische hulplijn Stop it Now! op te richten.
Inmiddels worden er ook lotgenotendagen georganiseerd, onder het motto 'het zal je man maar zijn'. Tessa was getrouwd met zo'n man. Drie en een half jaar geleden kwam ze erachter. "Mijn nichtje had verteld dat haar oom aan haar had gezeten. Meerdere malen, al een langere tijd. Mijn wereld implodeerde."
Het kwam voor Tessa als een totale verrassing. "We hadden voor mijn idee zo’n goed huwelijk. En dan kom je erachter dat degene waar je alles van denkt te weten, zo’n zwart hoofdstuk heeft, waar hij je nooit iets van heeft verteld."
Inmiddels is ze gescheiden. Haar ex zit in de gevangenis. "Terugkijkend denk ik: hij was misschien wel te close met haar. Maar dat zie je achteraf. Zo’n scenario komt gewoon niet in je hoofd op."
Hulplijn
Een herkenbaar verhaal volgens de directeur van Stop it Now!. Naast lotgenotendagen is er ook een hulplijn. Daar bellen volgens hem vaak mensen naartoe die helemaal niet doorhebben dat ze iets strafbaars doen. "Mensen denken dat ze anoniem thuis zitten." 
Is het te stoppen? De pedofiele gevoelens niet, vertelt de directeur. Maar het gedrag wel: "Gedrag kun je leren beheersen. Je kunt ervoor zorgen dat je niet bij kinderen in de buurt bent, je kunt je computer midden in de woonkamerzetten. Je kunt ook onderzoeken waarom je kinderporno zit te kijken. Soms zit daar iets anders achter, zoals gebrek aan intimiteit in je leven."

Video niet beschikbaar